Amaretti

Strona startowa
Amaretti, Przepisy
 
[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Amaretti 
Włoskie ciasteczka migdałowe. 

Przepis na 30 ciasteczek:

• 34 dag drobno zmielonych migdałów (bez skórek, ja kupiłam gotowe)
• 1 filiżanka bardzo drobnego cukru kryształu
• 1/2 filiżanki cukru pudru do obtoczenia
• 1/2 łyżki kakao
• 2 jajka
• 1 i 1/2 łyżki olejku migdałowego
• dżem np. porzeczkowy

Wykonanie:
 

·         Nagrzewam piekarnik do 180 stopni.

·         Blachę do pieczenia wykładam papierem.

·         W misce mieszam zmielone migdały, cukier i kakao.

·         Dodaję jajka i olejek migdałowy i miksuję aż wszystkie składniki dobrze się połączą.

·         Palcami formuję kulki o średnicy 4 cm.

·         Każdą kulkę obtaczam w cukrze pudrze i układam na papierze.

·         Końcem drewnianej łyżki robię dziurkę w każdym ciastku.

·         Piekę amaretti w dolnej części piekarnika przez 10 minut, później przekładam na środkową półkę na dodatkowe 5 minut.

·         Wyjmuję z piekarnika i studzę przez 5 minut na blasze, później przekładam na metalową siatkę do całkowitego wystudzenia. W jeszcze ciepłe ciastka wkładam podgrzany w rondelku dżem.

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • rumian.htw.pl
  •  
     
    Linki
     
     
       
    Copyright © 2006 Sitename.com. Designed by Web Page Templates