[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Amaretti Włoskie ciasteczka migdałowe. Przepis na 30 ciasteczek:
• 34 dag drobno zmielonych migdałów (bez skórek, ja kupiłam gotowe) • 1 filiżanka bardzo drobnego cukru kryształu • 1/2 filiżanki cukru pudru do obtoczenia • 1/2 łyżki kakao • 2 jajka • 1 i 1/2 łyżki olejku migdałowego • dżem np. porzeczkowy Wykonanie:  ·        Nagrzewam piekarnik do 180 stopni. ·        Blachę do pieczenia wykładam papierem. ·        W misce mieszam zmielone migdały, cukier i kakao. ·        Dodaję jajka i olejek migdałowy i miksuję aż wszystkie składniki dobrze się połączą. ·        Palcami formuję kulki o średnicy 4 cm. ·        Każdą kulkę obtaczam w cukrze pudrze i układam na papierze. ·        Końcem drewnianej łyżki robię dziurkę w każdym ciastku. ·        Piekę amaretti w dolnej części piekarnika przez 10 minut, później przekładam na środkową półkę na dodatkowe 5 minut. ·        Wyjmuję z piekarnika i studzę przez 5 minut na blasze, później przekładam na metalową siatkę do całkowitego wystudzenia. W jeszcze ciepłe ciastka wkładam podgrzany w rondelku dżem.
[ Pobierz całość w formacie PDF ] zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plrumian.htw.pl
|