[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Amoniaczki  SkÅ‚adniki:              1/2 kg mÄ…ki 10 dag cukru 4 Å‚yżki masÅ‚a lub margaryny 2 jajka 1/2 szklanki mleka 5 dag amoniaku sól 1 paczka cukru waniliowego  Przepis na amoniaczki:              MasÅ‚o utrzeć z cukrem, dodać jajka, odrobinÄ™ soli, cukier waniliowy, amoniak rozpuszczony w ciepÅ‚ym mleku i w koÅ„cu mÄ…kÄ™. Wyrobić ciasto. RozwaÅ‚kować, a nastÄ™pnie szklankÄ… wykrawać ciasteczka. KÅ‚aść je jednÄ… stronÄ… na cukier i lekko przyciskać, aby cukier nie odpadÅ‚ po upieczeniu. UÅ‚ożyć na blaszce. Wstawić do piekarnika i upiec na jasno - zÅ‚oty kolor.   Angielskie ciasteczka  SkÅ‚adniki:              10 dag pÅ‚atków owsianych pół Å‚yżki syropu klonowego 1 margaryna pół Å‚yżki cukru brÄ…zowego  Przepis:              Na poczÄ…tku przygotować garnek i stopić w nim margarynÄ™. Dodać syrop i cukier brÄ…zowy. Później wsypać do garnka pÅ‚atki owsiane i wszystko razem wymieszać. UÅ‚ożyć na blaszce i zapiec w pierniku przez 30 minut w temperaturze 180 stopni C.   Babka Å‚aciata  SkÅ‚adniki:              1/2 kg mÄ…ki (3 szklanki) 35 dag cukru 25 dag masÅ‚a 4 jajka 1 maÅ‚a szklanka mleka lub Å›mietany 3 Å‚yżki kakao (lub mniej) 1 paczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy cukier puder do posypania  Przepis:              MasÅ‚o utrzeć do biaÅ‚oÅ›ci, dodać 25 dag cukru, żółtka, cukier waniliowy, mÄ…kÄ™ zmieszanÄ… z proszkiem do pieczenia, mleko (lub Å›mietanÄ™) i w koÅ„cu ubitÄ… pianÄ™ z biaÅ‚ek. Rozdzielić ciasto na poÅ‚owÄ™. JednÄ… część zmieszać z kakao i resztÄ… cukru (10 dag cukru).  NakÅ‚adać ciasto do natÅ‚uszczonej formy: najpierw warstwÄ™ bez kakao, a na wierzch warstwÄ™ z kakao. Piec od 1 do 1,5 godziny. Posypać cukrem pudrem    Babka pomaraÅ„czowa    SkÅ‚adniki:              15 dag margaryny 3/4 szklanki cukru 2 jajka 1 szklanka mÄ…ki pszennej 1 szklanka mÄ…ki ziemniaczanej 3 Å‚yżeczki proszku do pieczenia 1 torebka cukru waniliowego (16 g) 1/2 szklanki mleka skórka otarta z pomaraÅ„czy 1 puszka mandarynek zapach pomaraÅ„czowy (10 ml) cukier puder do posypania, pomaraÅ„cza do dekoracji  Przepis na babkÄ™ pomaraÅ„czowÄ…:              MiÄ™kkÄ… margarynÄ™ utrzeć z cukrem na gÅ‚adkÄ… masÄ™, dodać żółtka i dalej ucierać (można miksować). NastÄ™pnie dodać mÄ…kÄ™ pszennÄ… (1 Å‚yżkÄ™ należy zostawić do obsypania mandarynek) wymieszanÄ… z proszkiem do pieczenia i mÄ…kÄ™ ziemniaczanÄ…, wymieszać ciasto. Dodać mleko, cukier waniliowy, skórkÄ™ otartÄ… z pomaraÅ„czy, zapach pomaraÅ„czowy i ponownie wymieszać. BiaÅ‚ka ubić na sztywnÄ… pianÄ™ i dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Mandarynki osÄ…czyć z soku, obsypać pozostawionÄ… 1 Å‚yżkÄ… mÄ…ki i poÅ‚Ä…czyć z ciastem, ponownie delikatnie wymieszać.  FormÄ™ na babkÄ™ wysmarować margarynÄ… i posypać buÅ‚kÄ… tartÄ…. PrzeÅ‚ożyć ciasto pomaraÅ„czowe do formy. Piec 1 godzinÄ™ w piekarniku w nagrzanym do temperatury 180 stopni C. UpieczonÄ… babkÄ™ przestudzić, wyjąć z formy i pozostawić do caÅ‚kowitego ostygniÄ™cia. Posypać cukrem pudrem i udekorować pomaraÅ„czÄ….  SkÅ‚adniki:              15 dag margaryny 3/4 szklanki cukru 2 jajka 1 szklanka mÄ…ki pszennej 1 szklanka mÄ…ki ziemniaczanej 3 Å‚yżeczki proszku do pieczenia 1 torebka cukru waniliowego (16 g) 1/2 szklanki mleka skórka otarta z pomaraÅ„czy 1 puszka mandarynek zapach pomaraÅ„czowy (10 ml)  cukier puder do posypania, pomaraÅ„cza do dekoracji Przepis na babkÄ™ pomaraÅ„czowÄ…:              MiÄ™kkÄ… margarynÄ™ utrzeć z cukrem na gÅ‚adkÄ… masÄ™, dodać żółtka i dalej ucierać (można miksować). NastÄ™pnie dodać mÄ…kÄ™ pszennÄ… (1 Å‚yżkÄ™ należy zostawić do obsypania mandarynek) wymieszanÄ… z proszkiem do pieczenia i mÄ…kÄ™ ziemniaczanÄ…, wymieszać ciasto. Dodać mleko, cukier waniliowy, skórkÄ™ otartÄ… z pomaraÅ„czy, zapach pomaraÅ„czowy i ponownie wymieszać. BiaÅ‚ka ubić na sztywnÄ… pianÄ™ i dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Mandarynki osÄ…czyć z soku, obsypać pozostawionÄ… 1 Å‚yżkÄ… mÄ…ki i poÅ‚Ä…czyć z ciastem, ponownie delikatnie wymieszać.  Ciasteczka owsiane SkÅ‚adniki:              1/2 kg pÅ‚atków owsianych 10 dag rodzynek 1/2 szklanki posiekanych orzechów 1/2 szklanki ziaren sÅ‚onecznika (można dodać w niewielkich iloÅ›ciach siemiÄ™ lniane, ziarno sezamu, otrÄ™by) 1/2 kostki margaryny 1/2 szklanki mleka 4 jajka 1 niepeÅ‚na szklanka cukru  powidÅ‚a Å›liwkowe Przepis:              Rodzynki sparzyć, odcisnąć z wody. PÅ‚atki owsiane, rodzynki, orzechy i ziarna sÅ‚onecznika wymieszać.  MargarynÄ™ rozpuÅ›cić na maÅ‚ym ogniu, ostudzić i dodać zimne mleko. Zalać pÅ‚atki owsiane wymieszane z orzechami, rodzynkami i sÅ‚onecznikiem. Jajka ubić z cukrem na puszystÄ… masÄ™ i dodać do pÅ‚atków. Wszystko dokÅ‚adnie wymieszać drewnianÄ… Å‚yżkÄ….  Na pÅ‚askÄ…, dużą blachÄ™ wyÅ‚ożonÄ… papierem do pieczenia nakÅ‚adać niewielkie porcje ciasteczek i lekko je spÅ‚aszczać. W każdym ciasteczku można zrobić maÅ‚e wgÅ‚Ä™bienie i wypeÅ‚nić je powidÅ‚ami. Ciasteczka wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec okoÅ‚o 30 minut.   Ciasto Zebra  SkÅ‚adniki:              6 jajek 1,5 szklanki cukru 1 cukier waniliowy - 16 g 2,5 szklanki mÄ…ki pszennej 2 Å‚yżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka wody mineralnej gazowanej 1 szklanka oleju 2 Å‚yżeczki kakao 1 budyÅ„ waniliowy lub Å›mietankowy (może być z cukrem)  Przepis:              Jajka ubić mikserem, dodać cukier i dalej ubijać. Dodać mÄ…kÄ™ wymieszanÄ… z proszkiem do pieczenia, wlać olej oraz wodÄ™ gazowanÄ…, wymieszać i dalej miksować. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej części dodać kakao, do drugiej budyÅ„ waniliowy. Obie masy dokÅ‚adnie wymieszać lub zmiksować. Dwie podÅ‚użne foremki wyÅ‚ożyć papierem do pieczenia. Ciasto wlewać na przemian, raz jasne raz ciemnie (po okoÅ‚o 2 Å‚yżki). Ciasto piec 70 - 75 minut w temperaturze 175 stopni C. Ostudzone ciasto można polać polewÄ… czekoladowÄ… i posypać wiórkami lub pÅ‚atkami migdaÅ‚owymi.   Tiramisu  SkÅ‚adniki:              1/2 litra sÅ‚odkiej Å›mietany 30% 1 cukier waniliowy 4 serki homogenizowane waniliowe 1 galaretka cytrynowa 2 szklanki mocnej kawy rozpuszczalnej 6 Å‚yżek koniaku 2 opakowania dużych biszkoptów kakao do posypania 1 tabliczka gorzkiej czekolady do posypania  Przepis:              ŚmietanÄ™ ubić z cukrem waniliowym. CaÅ‚y czas ubijajÄ…c dodawać serki homogenizowane. GalaretkÄ™ cytrynowÄ… rozpuÅ›cić w szklance wody i, tężejÄ…cÄ…, dodawać do masy. Z dwóch szklanek kawy i koniaku przygotować poncz i maczać w nim biszkopty do poÅ‚owy.  W tortownicy uÅ‚ożyć warstwÄ™ nasÄ…czonych biszkoptów i przykryć je poÅ‚owÄ… masy. NastÄ™pnie posypać, przez sitko, kakao i uÅ‚ożyć drugÄ… warstwÄ™ nasÄ…czonych biszkoptów. Na biszkopty wyÅ‚ożyć resztÄ™ masy i caÅ‚ość posypać startÄ… gorzkÄ… czekoladÄ….   Tiramisu klasyczne  SkÅ‚adniki:              50 dag serka mascarpone 1/2 szklanki cukru pudru 20 dag Å›mietany kremówki 36% 1 duża filiżanka kawy espresso (z 4 Å‚yżeczek) 5 dag likieru amaretto 28 sztuk podÅ‚użnych biszkoptów kakao do dekoracji  Przepis:               Serek mascarpone wymieszać z cukrem pudrem. ÅšmietankÄ™ kremówkÄ™ ubić mikserem i dodać do sera mascarpone, wymieszać. Można zmiksować przez chwilÄ™. KwadratowÄ… (lub prostokÄ…tnÄ…) foremkÄ™ wyÅ‚ożyć papierem do pieczenia. Biszkopty nasÄ…czyć kawÄ… z dodatkiem likieru amaretto i uÅ‚ożyć na spodzie foremki (14 sztuk biszkoptów). Na biszkopty wyÅ‚ożyć poÅ‚owÄ™ kremu mascarpone, nastÄ™pnie drugÄ… warstwÄ™ nasÄ…czonych kawÄ… i likierem biszkoptów (pozostaÅ‚e 14 sztuk) i krem. Na wierzch ciasta posypać kakao (przez siteczko). Tiramisu wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na caÅ‚Ä… noc). Â
[ Pobierz całość w formacie PDF ] zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plrumian.htw.pl
|