[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Składniki: 1.      Ciasto: -2 jaja -pół szklanki cukru -łyżka mąki ziemniaczanej -50 dag mąki -pół kostki margaryny -łyżeczka amoniaku      2              Krem:              -3 jaja -2 łyżki mąki ziemniaczanej - 2 torebki cukru waniliowego -szklanka śmietany -3 szklanki mleka -szklanka cukru -kostka margaryny Przygotowanie: Jaja, cukier, śmietanę i mąkę ziemniaczaną ubić mikserem. Posiekać margarynę z mąką wymieszaną z amoniakiem i połączyć ze zmiksowaną masą. Z otrzymanego ciasta upiec 4 jednakowe, cienkie placki. Przeznaczone na krem jajka zmiksować z śmietaną, mąką i cukrem waniliowym. W rondelku ustawionym na małym ogniu zagotować mleko z cukrem i margaryną i, mieszając, stopniowo dodawać zmiksowane jaja. Chwilę podgotować. Gorącą masę przełożyć placki i posmarować wierzch ciasta, schłodzić i wstawić do lodówki. Wypiek można udekorować kawałkami tężejącej galaretki albo ozdobić sezonowymi owocami.
[ Pobierz całość w formacie PDF ] zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plrumian.htw.pl
|