[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Składniki: -6 jaj -30 dag cukru pudru -30 dag mąki -łyżeczka amoniaku spożywczego -pół kostki margaryny -galaretki( wiśniowa i agrestowa) -esencja arakowa Przygotowanie: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, partiami dodawać żółtka i mąkę wymieszaną z amoniakiem, utrzeć gładką masę i połączyć z utartą na puch margaryną. Pod koniec ucierania dodać kilka kropel esencji. Ciasto podzielić na 3 części. Na wysmarowanej tłuszczem blasze położyć pergamin, wysmarować go tłuszczem, następnie wyłożyć cienką warstwą ciasto i upiec. Natychmiast po upieczeniu każdego z 3 placków oderwać papier. Przygotować galaretki zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gdy galaretki zaczynają tężeć, jedną z nich wlać na 1 warstwę zimnego ciasta, przykryć 2 plackiem, wlać 2 galaretkę i ułożyć 3 część ciasta. Wierzch polać dowolną polewą czekoladową. Amoniaczek najlepiej smakuje następnego dnia po upieczeniu.
[ Pobierz całość w formacie PDF ] zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plrumian.htw.pl
|