Ambasador

Strona startowa
Ambasador, ciasta, z galaretkÄ…
 
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Ambasador

 

Składniki

·         Biszkopt:

·         4 jajka

·         4 łyżki cukru

·         4 łyżki mąki krupczatki

·         1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

·         1 łyżka oleju

·          

·         Masa:

·         0,75 ml mleka

·         szklanka cukru

·         4 łyżki mąki pszennej

·         1 łyżka mąki ziemniaczanej

·         1 i 1/2 kostki masła

·          

·         Dodatki:

·         puszka ananasa

·         1 tabliczka gorzkiej czekolady

·         czubata łyżka kakao

·         2 galaretki żółte

·         1 galaretka (np. niebieska)

·         1 galaretka (np. różowa)

·         kieliszek spirytusu

Opis przygotowania

Dekoracja:
Galaretki niebieską i różową, osobno rozpuścić we wrzącej wodzie, wylać do płaskiego naczynia (aby miała grubość 1cm) i odstawić do całkowitego zastygnięcia.

Biszkopt:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i nadal ubijając dodawać po jednym żółtku. Następnie dodać mąkę z proszkiem a na koniec olej.
Gotowe ciasto wylać do dużej formy i piec około 20 minut w temp. 180 st.C.

Masa:
Z mleka odlać szklankę i roztrzepać w nim obie mąki. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i wlać do niego mieszankę mączną, ugotować budyń. Po ostudzeniu utrzeć go z masłem,dodają kieliszek spirytusu.
Gotową masę podzielić na dwie części do jednej dodać kakao i jeszcze dokładnie utrzeć na koniec dodając posiekaną czekoladę a do jasnej masy dodać pokrojonego w kostkę ananasa.

Na biszkopt wyłożyć ciemną masę a na nią wyłożyć jasną. Na wierzch poukładać Wycinane foremkami do ciastek wzory ze stężałych galaretek i wierzch zalać rozpuszczoną i lekko tężejącą żółtą galaretką.
Całość wstawić do lodówki do stężenia.

 

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • rumian.htw.pl
  •  
     
    Linki
     
     
       
    Copyright © 2006 Sitename.com. Designed by Web Page Templates