[ Pobierz całość w formacie PDF ] Ambasador Składniki ·        Biszkopt: ·        4 jajka ·        4 łyżki cukru ·        4 łyżki mąki krupczatki ·        1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ·        1 łyżka oleju ·         ·        Masa: ·        0,75 ml mleka ·        szklanka cukru ·        4 łyżki mąki pszennej ·        1 łyżka mąki ziemniaczanej ·        1 i 1/2 kostki masła ·         ·        Dodatki: ·        puszka ananasa ·        1 tabliczka gorzkiej czekolady ·        czubata łyżka kakao ·        2 galaretki żółte ·        1 galaretka (np. niebieska) ·        1 galaretka (np. różowa) ·        kieliszek spirytusu Opis przygotowania Dekoracja: Galaretki niebieską i różową, osobno rozpuścić we wrzącej wodzie, wylać do płaskiego naczynia (aby miała grubość 1cm) i odstawić do całkowitego zastygnięcia.
Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i nadal ubijając dodawać po jednym żółtku. Następnie dodać mąkę z proszkiem a na koniec olej. Gotowe ciasto wylać do dużej formy i piec około 20 minut w temp. 180 st.C.
Masa: Z mleka odlać szklankę i roztrzepać w nim obie mąki. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i wlać do niego mieszankę mączną, ugotować budyń. Po ostudzeniu utrzeć go z masłem,dodają kieliszek spirytusu. Gotową masę podzielić na dwie części do jednej dodać kakao i jeszcze dokładnie utrzeć na koniec dodając posiekaną czekoladę a do jasnej masy dodać pokrojonego w kostkę ananasa.
Na biszkopt wyÅ‚ożyć ciemnÄ… masÄ™ a na niÄ… wyÅ‚ożyć jasnÄ…. Na wierzch poukÅ‚adać Wycinane foremkami do ciastek wzory ze stężaÅ‚ych galaretek i wierzch zalać rozpuszczonÄ… i lekko tężejÄ…cÄ… żółtÄ… galaretkÄ…. CaÅ‚ość wstawić do lodówki do stężenia. Â
[ Pobierz całość w formacie PDF ] zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plrumian.htw.pl
|