[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Ambasador to pyszne, wilgotne ciasto czekoladowe z chrupiącą kokosową bezą na wierzchu. Na pewno wielu z Was o nim słyszało, a nawet miało okazję skosztować. W przygotowaniu bardzo proste, mimo moich z nim zmagań. Będzie smakowało zarówno wielbicielom czekolady, jak i fanom kokosa.
/forma: 24 x 32cm/ ·        250g niesolonego masła ·        2 i 1/2 szklanki cukru ·        3 łyżki kako ·        6 łyżek wody ·        6 dużych jaj (białka i żółtka oddzielnie) ·        1 szklanka mąki pszennej ·        2 łyżeczki proszku do pieczenia ·        200g wiórków kokosowych Masło, 1/2 szklanki cukru, kakao oraz wodę umieść w rondelku i podgrzewaj, aż masło się rozpuści. Zagotuj, zdejmij z palnika i odstaw do wystudzenia. Zimną masę przelej do dużej miski. Dodaj do niej 6 rozbełtanych żółtek oraz mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj dokładnie za pomocą rózgi kuchennej.
Z białek ubij pianę. Pod koniec ubijania dodawaj stopniowo pozostałe 2 szklanki cukru, aż piana będzie będzie gęsta i lśniąca. Połowę piany z białek dodaj do ciasta czekoladowego i wymieszaj delikatnie. Do reszty dodaj wiórki kokosowe i zmiksuj.
Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj. Na wierzch wyłóż porcjami bezę z wiórkami kokosowymi. Piecz w temperaturze 180°C przez około 45 minut, aż beza się zrumieni, a patyczek wbity w środek ciasta będzie po wyjęciu suchy (może na nim być trochę kokosowej bezy). Upieczone ciasto pozostaw na chwilę w formie, po czym wyjmij delikatnie na kratkę i wystudź.
http://swiatciast.pl/18262,ambasador-kokosowa-pychota.html
[ Pobierz całość w formacie PDF ] zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plrumian.htw.pl
|