[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Amerykańskie ciasteczka z kawałkami czekolady Ciastka są naprawdę baaardzo duże! Ale też bardzo smaczne, kruche, najlepsze na ciepło, jak te kawałki czekolady na ciastkach (i w środku) są jeszcze płynne... nie można się od nich oderwać ;-). Składniki na 15 - 18 sztuk: · 250 g gorzkiej czekolady, połamanej na małe kawałki (w porcjach 100 g + 100 g + 50 g) · 100 g mlecznej czekolady, połamanej na małe kawałki · 75 g jasnego cukru muscovado · 85 g masła, w temperaturze pokojowej · 100 g masła orzechowego (typu 'crunchy') · 1 jajko · pół łyżeczki ekstraktu z wanilii · 100 g mąki pszennej · 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia · 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej · 100 g dużych solonych orzeszków ziemnych W kąpieli wodnej rozpuścić 100 g połamanej gorzkiej czekolady. Przelać do naczynia, wsypać do niej cukier, dodać masło, masło orzechowe, jajko, wanilię i dobrze wymieszać lub krótko zmiksować. Wsypać mąkę pszenną, sodę, proszek, połamaną mleczną czekoladę, kolejne 100 g połamanej gorzkiej czekolady i fistaszki. Wymieszać. Na blachę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia wykładać porządną czubatą łyżkę masy, spłaszczyć lekko. Pomiędzy kolejnymi ciasteczkami zostawiać dużo miejsca. Mają być bardzo duże, a ponadto mocno się rozlewają na boki podczas pieczenia. Pozostałe 50 g czekolady powtykać w ciastka. Piec około 10 - 12 minut w temperaturze 180ºC, aż na obrzeżach będą delikatnie ciemniejsze. Nie ściągać z blachy od razu (będą bardzo miękkie), poczekać aż stwardnieją, około 5 minut. Studzić na kratce. Smacznego :-). Przepis pochodzi z GoodFood Magazine '101 cakes and bakes'. © Moje Wypieki 2006-2015 www.mojewypieki.com
[ Pobierz całość w formacie PDF ] zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plrumian.htw.pl
|