[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Temat: Budowa i właściwości aminokwasów.  1. Budowa i nazewnictwo aminokwasów. Aminokwasy to związki dwufunkcyjne zawierające w swych cząsteczkach grupę karboksylową –COOH oraz grupę aminową –NH2. Często stosowaną zasadą określającą wzajemne położenie grupy aminowej i karboksylowej jest oznaczenie atomów węgla w łańcuchu węglowodorowym kolejnymi literami greckimi: α, β, γ, δ.    H2N - CH2 – COOH        kwas aminoetanowy (kwas aminooctowy), nazwa zwyczajowa: glicyna (Gly)    CH3 – CH – COOH        kwas 2-aminopropanowy (kwas 2-aminopropionowy),    alanina (Ala)           |           NH2    Zadanie 5.38 b,d / 107   (Zz OPERON)      kwas a-aminomasłowy    kwas 2-amino-4-fenylopentanowy   2. Występowanie Znanych jest ponad 300 aminokwasów występujących naturalnie.. Są podstawowymi jednostkami budulcowymi i .   3. Izomeria Większość aminokwasów jest czynna optycznie. Wyjątkiem jest glicyna, która nie tworzy izomerów optycznych (brak asymetrycznego atomu węgla w cząsteczce).    4. białkowe (biogenne) Stwierdzono, że w białkach występuje najczęściej 20 aminokwasów zwanych lub białkowymi . W ich przypadku nie stosuje się nazewnictwa systematycznego. Obowiązują natomiast nazwy zwyczajowe, najczęściej zapisywane w postaci ogólnie przyjętych, trzyliterowych skrótów.  Część spośród nich to aminokwasy egzogenne, to znaczy takie, które nie mogą być wytwarzane przez ludzki organizm i muszą być dostarczane w diecie(są to między innymi treonina, tryptofan, fenyloalanina, lizyna, leucyna, izoleucyna, metionina). Aminokwasy endogenne wytwarzane są przez sam organizm. Dla człowieka aminokwasami endogennymi są: alanina, glicyna, prolina, histydyna, arginina, kwas asparaginowy, kwas glutaminowy oraz odpowiedniki amidowe tych kwasów.  aminokwasy obojętne – aminokwasy mające jednakową liczbę grup karboksylowych karboksylowych aminowych, np. alanina (Ala)  aminokwasy kwasowe – aminokwasy z przewagą grup karboksylowych, np. kwas glutaminowy (Glu)  aminokwasy zasadowe – aminokwasy z przewagą grup aminowych, np. lizyna (Lys)  Wszystkie aminokwasy białkowe w organizmie ludzkim są α-L-aminokwasami Do ustalenia ich przynależności do szeregu L jako wzorzec wybrano L-serynę.  Wzory przestrzenne: enancjomery seryny
Â
       H                             COOH
                                        H Wzory Fischera seryny                         CH2OH              CH2OH  D-seryna  L-seryna  Wzory Fischera α-aminokwasu                          R      (R: reszta cząsteczki)   R (R: reszta cząsteczki)  α-D-aminokwas α-L-aminokwas  Zadanie Napisz wzór przestrzenny i wzór Fischera : L-cysteiny D-fenyloalaniny   5. Otrzymywanie:  chlorowcokwas + 2 NH3   ®  aminokwas  +  NH4X               (X- atom chlorowca)  Zadanie
Napisz równania reakcji prowadzące do otrzymania kwasu aminooctowego z kwasu octowego.  Odp.   6. Właściwości fizyczne aminokwasów:Wszystkie aminokwasy są ciałami stałymi. Większość z nich dobrze rozpuszcza się w wodzie, ale obecność dodatkowych, słabo polarnych podstawników w ich cząsteczkach może spowodować zmniejszenie rozpuszczalności.      7. Właściwości chemiczne aminokwasów:  a)    Odczyn wodnego roztworu glicyny jest bliski obojętnemu, ponieważ obecne w cząsteczce: kwasowa grupa karboksylowa i zasadowa grupa aminowa, ulegają swoistemu wzajemnemu zobojętnieniu, polegającemu na przeniesieniu jonu H+ od grupy karboksylowej do aminowej.  CH2 – COOH        ®      CH2 – COO-                                                          |                                          |                                                       : NH2                                   NH3+                                         postać niezjonizowana                 jon obojnaczy (sól wewnętrzna)  b)    Ze względu na obecność w cząsteczce grupy funkcyjnej o właściwościach kwasowych (–COOH), jak i zasadowych (–NH2),aminokwas reaguje jak związek amfoteryczny, np.  ·              reakcja z kwasem         CH2 – COOH     + HCl  ®    CH2 – COOH + H2O         |                                                   |        NH2                                             NH3Cl                                                    chlorowodorek glicyny         CH2 – COO-     + H+ + Cl-  ®    CH2 – COOH   + Cl- + H2O         |                                                         |        NH3+                                                  NH3+                                                     kation glicynianowy   ·              reakcja z zasadą         CH2 – COOH     + NaOH  ®    CH2 – COO- Na+ + H2O         |                                                        |        NH2                                               ...
[ Pobierz całość w formacie PDF ] zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plrumian.htw.pl
|