Amerykański sernik

Strona startowa
Amerykański sernik,
 
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Amerykański sernik
Marta Gessler
O jego smaku decydują dwa składniki: kremowy ser Philadelphia i słodko-słone ciastka Digestive
Zazdroszczę nowojorczykom, że mogą powiedzieć: 'prawdziwy sernik
pochodzi z Nowego Jorku'. Przy tradycyjnym serniku ważne jest połączenie
masła z dużą liczbą żółtek, potem twaróg i ubita piana z białek. Przy
amerykańskim ser, który musi mieć co najmniej 20 proc. tłuszczu, śmietana,
jaja i brak masła, co powoduje, że jest on cięższy, wilgotny, aksamitny. Nie
ma też charakterystycznej wyrośniętej brązowej skórki. Z wierzchu jest
biały.
Są setki przepisów. Można się spierać, który jest lepszy. Analizować
technikę i szybkość przygotowania, a nawet historię powstania. Bo trudno
uwierzyć, że sernik był pieczony już w czasach antycznych Greków. A kiedy
Rzymianie podbili Grecję, przepis wpadł im w ręce i rozpoczęło się wielkie
pieczenie. W 1929 roku Arnold Reuben, właściciel legendarnej Turg
Restaurant na skrzyżowaniu 49 i Broadway, doprowadził do perfekcji
przepis swojej gosposi i prawdopodobnie jako pierwszy zaczął sprzedawać
nowojorski kremowy sernik.
Kiedy zaglądam na stronę Cheesecake Factory, cukierniczego
amerykańskiego giganta, czuję się jak mała dziewczynka, która z nosem przy
szybie wystawowej śledzi każdy krok ekspedientki. Najważniejszym składnikiem w każdym serniku jest ser i na
nim nie warto oszczędzać. Po upieczeniu, kiedy kroję charakterystyczny trójkąt i próbuję, mogę być wszędzie.
Nawet w Nowym Jorku.
Cheesecake
(8-10 porcji, czas przygotowania 20 min, czas pieczenia 1 godz.)
225 g ciastek Digestive (paczka)
40 g masła
10 serków Philadelphia
200 ml śmietany 22-proc. (najlepiej Szefa Kuchni)
250 g cukru
4 jaja
1 łyżka esencji waniliowej
1 łyżka mąki pszennej
Okrągłą formę wyłożyć papierem do pieczenia. Masło rozpuścić. Ciastka
rozdrobnić w malakserze, dodać rozpuszczone masło i wymieszać. Przełożyć do formy i mocno ugnieść.
Wstawić
do lodówki
. Serki przełożyć do dużej miski, dodać śmietanę, cukier, wanilię i zmiksować na gładką masę.
Następnie dodać po jednym jajku, cały czas mieszając. Na końcu łyżka mąki. Masę przełożyć do formy.
Piec około
1 godz. w temp. 160 stopni
(bez termoobiegu). Lubię jeść sernik z karmelem lub szybkim sosem z truskawek.
Truskawki (mogą być mrożone) z cukrem waniliowym podgrzewam i jeszcze ciepłe kładę na porcję sernika.
Źródło: Wysokie Obcasy
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • rumian.htw.pl
  •  
     
    Linki
     
     
       
    Copyright 2006 Sitename.com. Designed by Web Page Templates