|
Amerykański sernik, |
|
[ Pobierz całość w formacie PDF ] Amerykański sernik Marta Gessler O jego smaku decydują dwa składniki: kremowy ser Philadelphia i słodko-słone ciastka Digestive Zazdroszczę nowojorczykom, że mogą powiedzieć: 'prawdziwy sernik pochodzi z Nowego Jorku'. Przy tradycyjnym serniku ważne jest połączenie masła z dużą liczbą żółtek, potem twaróg i ubita piana z białek. Przy amerykańskim ser, który musi mieć co najmniej 20 proc. tłuszczu, śmietana, jaja i brak masła, co powoduje, że jest on cięższy, wilgotny, aksamitny. Nie ma też charakterystycznej wyrośniętej brązowej skórki. Z wierzchu jest biały. Są setki przepisów. Można się spierać, który jest lepszy. Analizować technikę i szybkość przygotowania, a nawet historię powstania. Bo trudno uwierzyć, że sernik był pieczony już w czasach antycznych Greków. A kiedy Rzymianie podbili Grecję, przepis wpadł im w ręce i rozpoczęło się wielkie pieczenie. W 1929 roku Arnold Reuben, właściciel legendarnej Turg Restaurant na skrzyżowaniu 49 i Broadway, doprowadził do perfekcji przepis swojej gosposi i prawdopodobnie jako pierwszy zaczął sprzedawać nowojorski kremowy sernik. Kiedy zaglądam na stronę Cheesecake Factory, cukierniczego amerykańskiego giganta, czuję się jak mała dziewczynka, która z nosem przy szybie wystawowej śledzi każdy krok ekspedientki. Najważniejszym składnikiem w każdym serniku jest ser i na nim nie warto oszczędzać. Po upieczeniu, kiedy kroję charakterystyczny trójkąt i próbuję, mogę być wszędzie. Nawet w Nowym Jorku. Cheesecake (8-10 porcji, czas przygotowania 20 min, czas pieczenia 1 godz.) 225 g ciastek Digestive (paczka) 40 g masła 10 serków Philadelphia 200 ml śmietany 22-proc. (najlepiej Szefa Kuchni) 250 g cukru 4 jaja 1 łyżka esencji waniliowej 1 łyżka mąki pszennej Okrągłą formę wyłożyć papierem do pieczenia. Masło rozpuścić. Ciastka rozdrobnić w malakserze, dodać rozpuszczone masło i wymieszać. Przełożyć do formy i mocno ugnieść. Wstawić do lodówki . Serki przełożyć do dużej miski, dodać śmietanę, cukier, wanilię i zmiksować na gładką masę. Następnie dodać po jednym jajku, cały czas mieszając. Na końcu łyżka mąki. Masę przełożyć do formy. Piec około 1 godz. w temp. 160 stopni (bez termoobiegu). Lubię jeść sernik z karmelem lub szybkim sosem z truskawek. Truskawki (mogą być mrożone) z cukrem waniliowym podgrzewam i jeszcze ciepłe kładę na porcję sernika. Źródło: Wysokie Obcasy
[ Pobierz całość w formacie PDF ] zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plrumian.htw.pl
|
|
|
|
|
Linki |
|
- Strona startowa
- Amerykanin w Londynie- Marshall Paula, MARSHALL PAULA
- Amerykańskie raclette, RACLETTE
- American Dad.1x09, American Dad Amerykański tata
- Amerykańskie hamburgery, Przepisy Macka Kuronia, przepisy gastronomiczne
- Ameryka Łacińska w XIX wieku, XIX wiek powszechna
- Amerykańskie graffiti [ American Graffiti ] (1973) - George Lucas, Kino
- Amerykańskie ciacho - Spread (2009) Napisy Pl, !!! F I L M Y !!!, !!! H I T Y !!!!!!!!!! !!! 2009 - 2010 !!!
- Amerykańska zbrodnia - An American Crime (2007) DVDRip.XviD.Napisy PL, KINO 2013 Chomikuj
- Amerykanin w Paryżu - An American in Paris (1951) Lektor PL.DVDRip.XviD, AAAAAAAAAAAAAA, Mietushek
- Amerykański sen w afrykańskim sosie - rozmowa z Alain Mabanckou, Różności
- zanotowane.pl
- doc.pisz.pl
- pdf.pisz.pl
- apeiron.keep.pl
|
|
|