[ Pobierz całość w formacie PDF ]
 Czy wiecie, że Anglicy też majÄ… swoje magdalenki? SÄ… to lekkie ucierane babeczki pieczone w specjalnych foremkach w ksztaÅ‚cie rożków (angielskie babcie majÄ… je jeszcze na strychach, można je też kupić w charity shops), ale z powodzeniem możecie użyć swoich foremek do babeczek lub muffinek. Przepis jest staromodny, dla wielu mieszkaÅ„ców wysp to smak dzieciÅ„stwa wspominany z rozrzewnieniem, dla wielu do dzisiaj to 'comfort food'. Po upieczeniu babeczki obtaczamy w dżemie (tradycyjnie - malinowym lub truskawkowym) a potem w wiórkach kokosowych. Czasem obok wiÅ›ni górÄ™ magdalenek zdobi odrobina kandyzowanego arcydziÄ™gla (candied angelica). A może przypominajÄ… Wam poczciwe australijskie lamingtony? SkÅ‚adniki na 10 sztuk: ·        100 g masÅ‚a ·        80 g drobnego cukru do wypieków ·        2 duże jajka ·        100 g mÄ…ki pszennej ·        1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia ·        pół Å‚yżeczki ekstraktu z wanilii Wszystkie skÅ‚adniki powinny być w temperaturze pokojowej. MÄ…kÄ™ przesiać z proszkiem, odÅ‚ożyć. W misie miksera umieÅ›cić masÅ‚o i cukier. Utrzeć do powstania jasnej, puszystej masy. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksujÄ…c do poÅ‚Ä…czenia siÄ™ skÅ‚adników po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt i zmiksować. Dodać mÄ…kÄ™ z proszkiem, wymieszać szpatuÅ‚kÄ… tylko do poÅ‚Ä…czenia siÄ™ skÅ‚adników. FormÄ™ do angielskich magdalenek (lub do muffinek/babeczek) wysmarować masÅ‚em, oprószyć mÄ…kÄ… a nadmiar mÄ…ki strzepać. PrzeÅ‚ożyć ciasto do formy - ciasto powinno wypeÅ‚nić formÄ™ w poÅ‚owie. Piec w temperaturze 170ºC przez okoÅ‚o 20 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, chwilÄ™ przestudzić w formie, nastÄ™pnie wyjąć na kratkÄ™. Ponadto: ·        pół szklanki dżemu malinowego lub truskawkowego ·        50 g wiórków kokosowych ·       Â
5 kandyzowanych wiśni, przepołowionych Kiedy magdalenki wystygną, przyciąć, by równo stały na paterze (odwracamy je - teraz ich spód będzie górą ciastka). Dżem przetrzeć przez sitko lub zmiksować blenderem, umieścić w małym garnuszku i podgrzać. Wiórki wysypać na talerz. Pomagając sobie widelcem obtaczać ciastka w dżemie, następnie w wiórkach kokosowych. Odłożyć na paterę i każdą magdalenkę udekorować połową wiśni.  http://www.mojewypieki.com/przepis/angielskie-magdalenki
[ Pobierz całość w formacie PDF ] zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plrumian.htw.pl
|