[ Pobierz całość w formacie PDF ] Angielski sernik z wiśniamiSkładniki Przepis · 125g herbatników · 75g miękkiego masła · 60g cukru pudru · 300g twarożku "Philadelphia" - naturalny lub "Almette" - śmietankowy · 250ml śmietany kremówki 30% · 1 łyżeczka aromatu waniliowego · sok z połowy cytryny · konfitury wiśniowe np. "Łowicz" · do malaksera zakładamy nożyki, wrzucamy herbatniki i masło i rozdrabniamy aż powstanie gruboziarnista masa przypominająca piasek · przekładamy masę herbatnikową do niedużej tortownicy (śr.20-25cm) i ugniatamy ją na dnie · do malaksera zakładamy widełki do ubijania i ubijamy śmietanę na sztywno · w misce mieszamy twarożek, cukier puder, aromat i sok z cytryny · masę twarożkową przekładamy do ubitej śmietany i mieszamy na wolnych obrotach · całość przelewamy do tortownicy z masą herbatnikową i wstawiamy do lodówki na min.3h · sernik podajemy z konfiturą Polecam! Smacznego! Ażurowy krąg torcik na zimnoSkładniki Przepis NA KREM: -20 dag mielonych migdałów -25 dag masła -5 żółtek -1,5 szklanki cukru pudru -1 szklanka śmietany kremówki -1 opakowanie "śmietan-fixu"
NO I JESZCZE... -2 opakowania okrągłych biszkoptów -50 ml rumu (jeśli nie macie rumu możecie bez szkody dla smaku zastąpić go wódką wymieszaną z odrobiną aromatu rumowego) KREM: Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch (jak zawsze mówiła moja babcia :)). Wciąż ucierając dodawać po 1 żółtku. Do masy wsypać migdały, wymieszać. Połowę kremówki ubić na sztywno i delikatnie połączyć z pozostałymi składnikami.
A PÓŹNIEJ... Tortownicę o średnicy ok.24-26 cm wyłożyć folią spożywczą. Biszkopty maczać w rumie i dokładnie wyłożyć nimi dno tortownicy. Rozsmarować na nich niezbyt grubą warstwę kremu. Następnie ułożyć kolejną warstwę nasączonych rumem ciasteczek, znów posmarować je kremem... I tak do wyczerpania składników :) Na wierzchu ma być warstwa kremu. Tort wstawić do lodówki, ale dosłownie na kilka chwil, tak, żeby krem mógł trochę stężeć. Pozostałą kremówkę ubić ze "śmietan-fixem". Posmarować nią wierzch ciasta i ładnie udekorować.
KILKA SŁÓW OD AUTORA :) 1.Mi wychodzi 3 warstwy biszkoptów i dokładnie tyle samo warstw kremu, więc u Was powinno być podobnie. 2.Smak kremu można zmieniać, dostosowując go do tego co lubimy i co akurat mamy w domu :) Zamiast migdałów z powodzeniem można dodać orzechy (zmielone oczywiście) lub wiórki kokosowe 3.Torcik najlepiej przygotowywać dzień przed planowanym podaniem, ponieważ dopiero wtedy biszkopty ładnie zmiękną i wszystkie smaki się "przegryzą" 4.Polecam nawet tym, którzy mają dwoe lewe ręce do pieczenia, bo tego poprostu nie da się zepsuć, a jest naprawdę wyśmienity ;) BajaderkiSkładniki Przepis 1 kostka masła 1/2 szklanki cukru (moze byc cukier puder) 1/3 szklanki mleka lub wody 2-3 łyzki kakao 3/4 słoika np konfitury jagodowej ja miałam z Biedronki i gotowa polewa
2 -3 paczki zwykłych herbatników 2-3 x 100g 100 g orzechów włoskich (łuskanych oczywiście ) 1 paczuszka sezamków 1/2 czekolady obojętnie jakiej ,byle nie białej 1-2 batony musli np Smako z Biedronki garsc rodzynek-jak ktos lubi garsc( jak są w domu ) płatków np.Cini minis lub innych
Batoniki musli mozna zastapic płatkami musli :)
Jest to tak prosty przepis ,że nawet dziecko sobie poradzi.
Do garnuszka wkładamy :masło,cukier,kakao,czekoladę i na maleńkim ogniu rozpuszczamy mieszając.Po chwili dolewamy mleka lub wody i mieszamy. Odstawiamy z ognia ...i po chwili dodajemy konfiturę...mieszamy.
Wszystkie suche składniki czyli:herbatniki ,orzechy ,sezamki,batony,płatki,rodzynki siekamy drobniutko.(.troszkę orzechów mozna zostawic do ozdabiania ) i dodajemy do naszego "kakao" Masa powinna byc gęsta! Zanim przystapimy do formowania kuleczek masę mozemy na parę minut włozyc do lodówki. Z gęstej masy formowac kuleczki i wstawic do lodówki po wyjęciu oblac polewą i posypac orzechami lub kolorową posypką.
Proste prawda?
Ambasador bez pieczeniaSkładniki Przepis duża paczka biszkoptów Masa: 1/2 l mleka 4 żółtka 1 1/2 szkl. cukru pudru 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 2 kostki masła extra (ważne) 1 puszka ananasów 1 czekolada gorzka 15 dag rodzynek 15 dag orzechów 2 łyżki kakao napar z kawy rozpuszczalnej do maczania biszkoptów polewa czekoladowa 3/4 mleka zagotować, w reszcie rozrobić żółtka, cukier i mąkę, wlać na gotujące mleko, zagotować razem budyń. Ostudzić. Masło utrzeć na puch, dodać ostudzony budyń i utrzeć na krem. Podzielić masę na dwie części. Do jednej części dołożyć dobrze odsączone ananasy pokrojone w kostkę. Do drugiej części dodać kakao, bakalie i pokrojoną drobno czekoladę. Foremkę wyłożyć biszkoptami nasączonymi kawą. Na to wyłożyć masę z ananasami. Na masę z ananasami wyłożyć masę z bakaliami. Na wierzch ułożyć biszkopty nasączone kawą i polać wszystko polewą czekoladową. Dobrze schłodzić w lodówce. Placek jest pyszny i wcale nie jest bardzo słodki jakby się mogło wydawać. Ja do polewy czekoladowej wkruszyłam dwa "Grześki" w polewoe z gorzkiej czekolady. Ciasto bez pieczenia a la jabłecznikSkładniki Przepis Składniki:
+ Herbatniki + 1 galaretka brzoskwiniowa + 1 galaretka wiśniowa + słoik 900 ml jabłek prażonych + Śniezka + 200 ml mleka + tortownica WYKONANIE:
Herbatniki ułożyć na spodzie tortownicy. Galaretkę brzoskwiniową rozpuścic w polowie wody wymieszać z jabłkami prażonymi i do lodówki. Galaretke wiśniową wymieszać w 1 szkl.wody.Jak stężeje wymieszać ją ze Śnieżką ( śnieżka i 200 ml mleka)i wylać na jabłka.Jak zastygnie posypać tartą czekoladą Ciacho truskawkowe wg Różyczki bez pieczeniaSkładniki Przepis ♥ 1 duże opakowanie biszkoptów 350 g ♥ 1 opakowanie mrożonych truskawek (w sezonie swieże) ♥ 4 galaretki truskawkowe ♥ 1 gotowy krem śmietankowy do tortów dr.Oetker ♥ 1½ szklanki zimnego mleka ♥ 4 kostki startej mlecznej czekolady
Galaretki dobrze rozpuścić, w 3 szklankach gotowanej gorącej wody. Dobrze wystudzić,rozlać do dwóch naczyć na równe połowy. Blaszkę o rozmiarze 28x24, lub dowolnej wg uznania,wyłożyć folią aluminiową. Biszkopty rozkruszyć na dno blaszki, lub tortownicy(Prawie 1/2 paczki)z jednej porcji galaretki i z drugiej odlac około 3/4 szklanki zimnej galaretki i nasączyć rozkruszone biszkopty,wstawić na chwilę do lodówki. Mrożone truskawki, wsypać do wysokiego naczynia, rozbić drewniana pałką na miazgę. Wlać jedna porcję galaretki, do truskawek i dobrze wymieszać, wstawić na chwilkę do lodówki(uważać żeby się nie zsiadło) wylać gęstniejący mus truskawkowy na biszkopty. Do zimnego mleka,wsypać gotowy krem śmietankowy, ubijać 2 min na szybkich obrotach miksera. Gdy krem będzie gęsty ,dodać drugą porcję zimnej galaretki,wymieszać i wylać na mus truskawkowy.(troszkę zostawić do dekoracji) Na wierzch ułożyć biszkopty, lub rozkruszyć wg uznania,udekorować kremem, posypać czekoladą i przybrać truskawkami,wstawić na godzinę do lodówki.Ciacho jest pychotka! polecam i życzę Smacznego
[ Pobierz całość w formacie PDF ] zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plrumian.htw.pl
|