Angielski sernik z wiśniami(1)

Strona startowa
Angielski sernik z wiśniami(1), gotowanie
 
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Angielski sernik z wiśniami

Składniki

Przepis

·         125g herbatników

·         75g miękkiego masła

·         60g cukru pudru

·         300g twarożku "Philadelphia" - naturalny lub "Almette" - śmietankowy

·         250ml śmietany kremówki 30%

·         1 łyżeczka aromatu waniliowego

·         sok z połowy cytryny

·         konfitury wiśniowe np. "Łowicz"

 

·         do malaksera zakładamy nożyki, wrzucamy herbatniki i masło i rozdrabniamy aż powstanie gruboziarnista masa przypominająca piasek

·         przekładamy masę herbatnikową do niedużej tortownicy (śr.20-25cm) i ugniatamy ją na dnie

·         do malaksera zakładamy widełki do ubijania i ubijamy śmietanę na sztywno

·         w misce mieszamy twarożek, cukier puder, aromat i sok z cytryny

·         masę twarożkową przekładamy do ubitej śmietany i mieszamy na wolnych obrotach

·         całość przelewamy do tortownicy z masą herbatnikową i wstawiamy do lodówki na min.3h

·         sernik podajemy z konfiturą

Polecam! Smacznego!

 

 

Ażurowy krąg torcik na zimno

Składniki

Przepis

NA KREM:
-20 dag mielonych migdałów
-25 dag masła
-5 żółtek
-1,5 szklanki cukru pudru
-1 szklanka śmietany kremówki
-1 opakowanie "śmietan-fixu"

NO I JESZCZE...
-2 opakowania okrągłych biszkoptów
-50 ml rumu (jeśli nie macie rumu możecie bez szkody dla smaku zastąpić go wódką wymieszaną z odrobiną aromatu rumowego)

KREM:
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch (jak zawsze mówiła moja babcia :)). Wciąż ucierając dodawać po 1 żółtku. Do masy wsypać migdały, wymieszać.
Połowę kremówki ubić na sztywno i delikatnie połączyć z pozostałymi składnikami.

A PÓŹNIEJ...
Tortownicę o średnicy ok.24-26 cm wyłożyć folią spożywczą.
Biszkopty maczać w rumie i dokładnie wyłożyć nimi dno tortownicy. Rozsmarować na nich niezbyt grubą warstwę kremu. Następnie ułożyć kolejną warstwę nasączonych rumem ciasteczek, znów posmarować je kremem... I tak do wyczerpania składników :) Na wierzchu ma być warstwa kremu. Tort wstawić do lodówki, ale dosłownie na kilka chwil, tak, żeby krem mógł trochę stężeć.
Pozostałą kremówkę ubić ze "śmietan-fixem". Posmarować nią wierzch ciasta i ładnie udekorować.

KILKA SŁÓW OD AUTORA :)
1.Mi wychodzi 3 warstwy biszkoptów i dokładnie tyle samo warstw kremu, więc u Was powinno być podobnie.
2.Smak kremu można zmieniać, dostosowując go do tego co lubimy i co akurat mamy w domu :) Zamiast migdałów z powodzeniem można dodać orzechy (zmielone oczywiście) lub wiórki kokosowe
3.Torcik najlepiej przygotowywać dzień przed planowanym podaniem, ponieważ dopiero wtedy biszkopty ładnie zmiękną i wszystkie smaki się "przegryzą"
4.Polecam nawet tym, którzy mają dwoe lewe ręce do pieczenia, bo tego poprostu nie da się zepsuć, a jest naprawdę wyśmienity ;)

 

Bajaderki

Składniki

Przepis

1 kostka masła
1/2 szklanki cukru (moze byc cukier puder)
1/3 szklanki mleka lub wody
2-3 łyzki kakao
3/4 słoika np konfitury jagodowej ja miałam z Biedronki
 i gotowa polewa

2 -3 paczki zwykłych herbatników 2-3 x 100g
100 g orzechów włoskich (łuskanych oczywiście )
1 paczuszka sezamków
1/2 czekolady obojętnie jakiej ,byle nie białej
1-2 batony musli np Smako z Biedronki
garsc rodzynek-jak ktos lubi
garsc( jak są w domu ) płatków np.Cini minis lub innych

Batoniki musli mozna zastapic płatkami musli :)




Jest to tak prosty przepis ,że nawet dziecko sobie poradzi.

Do garnuszka wkładamy :masło,cukier,kakao,czekoladę i na maleńkim ogniu rozpuszczamy mieszając.Po chwili dolewamy mleka lub wody i mieszamy.
Odstawiamy z ognia ...i po chwili dodajemy konfiturę...mieszamy.

Wszystkie suche składniki czyli:herbatniki ,orzechy ,sezamki,batony,płatki,rodzynki
siekamy drobniutko.(.troszkę orzechów mozna zostawic do ozdabiania ) i dodajemy
do naszego "kakao"
Masa powinna byc gęsta! Zanim przystapimy do formowania kuleczek masę mozemy na parę minut włozyc do lodówki.
Z gęstej masy formowac kuleczki i wstawic do lodówki po wyjęciu oblac polewą
i posypac orzechami lub kolorową posypką.


Proste prawda?

 

Ambasador bez pieczenia

Składniki

Przepis

duża paczka biszkoptów

Masa:

1/2 l mleka

4 żółtka

1 1/2 szkl. cukru pudru

1/2 szkl. mąki ziemniaczanej

2 kostki masła extra (ważne)

1 puszka ananasów

1 czekolada gorzka

15 dag rodzynek

15 dag orzechów

2 łyżki kakao

napar z kawy rozpuszczalnej do maczania biszkoptów

polewa czekoladowa

3/4 mleka zagotować, w reszcie rozrobić żółtka, cukier i mąkę, wlać na gotujące mleko, zagotować razem budyń. Ostudzić.

Masło utrzeć na puch, dodać ostudzony budyń i utrzeć na krem. Podzielić masę na dwie części.

Do jednej części dołożyć dobrze odsączone ananasy pokrojone w kostkę.

Do drugiej części dodać kakao, bakalie i pokrojoną drobno czekoladę.

Foremkę wyłożyć biszkoptami nasączonymi kawą. Na to wyłożyć masę z ananasami. Na masę z ananasami wyłożyć masę z bakaliami.

Na wierzch ułożyć biszkopty nasączone kawą i polać wszystko polewą czekoladową. Dobrze schłodzić w lodówce.

Placek jest pyszny i wcale nie jest bardzo słodki jakby się mogło wydawać.

Ja do polewy czekoladowej wkruszyłam dwa "Grześki" w polewoe z gorzkiej czekolady.

 

 

 

 

Ciasto bez pieczenia a la jabłecznik

Składniki

Przepis

Składniki:

+ Herbatniki
+ 1 galaretka brzoskwiniowa
+ 1 galaretka wiśniowa
+ słoik 900 ml jabłek prażonych
+ Śniezka
+ 200 ml mleka
+ tortownica

WYKONANIE:

Herbatniki ułożyć na spodzie tortownicy. Galaretkę brzoskwiniową rozpuścic w polowie wody wymieszać z jabłkami prażonymi i do lodówki.
Galaretke wiśniową wymieszać w 1 szkl.wody.Jak stężeje wymieszać ją ze Śnieżką ( śnieżka i 200 ml mleka)i wylać na jabłka.Jak zastygnie posypać tartą czekoladą

 

Ciacho truskawkowe wg Różyczki bez pieczenia

Składniki

Przepis


♥ 1 duże opakowanie biszkoptów 350 g
♥ 1 opakowanie mrożonych truskawek (w sezonie swieże)
♥ 4 galaretki truskawkowe
♥ 1 gotowy krem śmietankowy do tortów dr.Oetker
♥ 1½ szklanki zimnego mleka
♥ 4 kostki startej mlecznej czekolady


Galaretki dobrze rozpuścić, w 3 szklankach gotowanej gorącej wody.
Dobrze wystudzić,rozlać do dwóch naczyć na równe połowy.
Blaszkę o rozmiarze 28x24, lub dowolnej wg uznania,wyłożyć folią aluminiową.
Biszkopty rozkruszyć na dno blaszki, lub tortownicy(Prawie 1/2 paczki)z jednej porcji galaretki i z drugiej odlac około 3/4 szklanki zimnej galaretki i nasączyć rozkruszone biszkopty,wstawić na chwilę do lodówki.
Mrożone truskawki, wsypać do wysokiego naczynia, rozbić drewniana pałką na miazgę.
Wlać jedna porcję galaretki, do truskawek i dobrze wymieszać, wstawić na chwilkę do lodówki(uważać żeby się nie zsiadło)
wylać gęstniejący mus truskawkowy na biszkopty.
Do zimnego mleka,wsypać gotowy krem śmietankowy, ubijać 2 min na szybkich obrotach miksera.
Gdy krem będzie gęsty ,dodać drugą porcję zimnej galaretki,wymieszać i wylać na mus truskawkowy.(troszkę zostawić do dekoracji)
Na wierzch ułożyć biszkopty, lub rozkruszyć wg uznania,udekorować kremem, posypać czekoladą i przybrać truskawkami,wstawić na godzinę do lodówki.Ciacho jest pychotka! polecam i życzę Smacznego

 

 

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • rumian.htw.pl
  •  
     
    Linki
     
     
       
    Copyright 2006 Sitename.com. Designed by Web Page Templates