Aminy i amidy

Strona startowa
Aminy i amidy, Chemia, Chemia
 
[ Pobierz całość w formacie PDF ]

AMINY - organiczne  pochodne  amoniaku

Właściwości fizyczne:

Ø       metylo-, dimetylo-, trimetylo-, etyloamina - gazy o zapachu amoniaku

Ø       pozostałe aminy I - rzęd. to ciała stałe lub ciecze o niskich temp. wrzenia; dobrze rozp. w wodzie; aminy II i III - rzęd. gorzej rozp. się w wodzie

Ø       stan skupienia amin aromatycznych zależy od rzędowości i podstawnika
- ciecze (anilina; N,N-dimetyloanilina; o-toluidyna; m-toluidyna)
- ciała stałe (trifenyloamina; p-toluidyna; nitroanilina)

Ø       aminy aromatyczne są silnymi truciznami; mniej toksyczne są aminy alifatyczne

Właściwości chemiczne

Ø       Aminy mają podobnie jak amoniak właściwości zasadowe - ich roztwory wodne zawierają jony wodorotlenowe

Ø       Aminy alifatyczne są słabymi zasadami o mocy porównywalnej z mocą amoniaku, a aminy aromatyczne są od nich słabszymi zasadami. Słaby charakter zasadowy amin aromatycznych jest spowodowany oddziaływaniem wolnej pary elektronowej grupy aminowej z sekstetem elektronowym pierścienia aromatycznego.


 

 

 

1. Tworzenie soli w reakcji z kwasami.

2. Tworzenie amidów z kwasami karboksylowymi w wyniku ogrzewania

    (dotyczy amin I i II rzędowych)

3. Aminy aromatyczne ulegają łatwo substytucji w pierścieniu aromatycznym

 

Otrzymywanie:

a) amin aromatycznych - przez redukcję związków nitrowych

b) amin alifatycznych - przez podstawienie atomu fluorowca amoniakiem i wydzielenie aminy zasadÄ….

 

AMIDY

Ø       pochodne kwasów karboksylowych w których grupa OH- grupy karboksylowej została zastąpiona grupą aminową NH2

Właściwości fizyczne acetamidu:

Ø       biała krystaliczna substancja

Ø       dobrze rozpuszczalny w wodzie

Ø       odczyn roztworu wodnego obojętny

Właściwości fizyczne amidów:

Ø       są na ogół ciałami stałymi (wyjątek: formamid i jego
N-alklopochodne które są cieczami)

 

Reakcje charakterystyczne:

1. Hydroliza w środowisku kwaśnym  (pod wpływem mocnych kwasów nieorganicznych)

2. Hydroliza w środowisku zasadowym (pod wpływem wodorotlenków litowców)

Otrzymywanie:

1. Ogrzewanie kwasów karboksylowych z amoniakiem lub aminami

2. Reakcja chlorków kwasowych z amoniakiem lub aminami

MOCZNIK

Ø       Kwas węglowy ze względu na obecność w swojej cząsteczce dwóch grup karboksylowych może tworzyć pochodne organiczne np. mocznik

Właściwości fizyczne mocznika:

Ø       biała krystaliczna substancja

Ø       dobrze rozpuszczalny w wodzie

Ø       odczyn roztworu wodnego obojętny
 

Reakcje charakterystyczne:

 

1. Hydroliza w środowisku kwaśnym (pod wpływem mocnych kwasów nieorganicznych)

2. Hydroliza w środowisku zasadowym (pod wpływem wodorotlenków litowców)


3. Reakcja kondensacji dwóch cząsteczek mocznika. W wyniku reakcji tworzy się cząsteczka dimocznika zw. biuretem. Biuret zawiera wiązanie peptydowe, (wiązanie peptydowe wykrywa się za pomocą reakcji z jonami miedzi (II) - reakcja biuretowa).

Otrzymywanie

 

synteza amoniaku I dwutlenku węgla w reakcji odwrotnej do reakcji hydrolizy

Występowanie:

Ø       w pocie i moczu zwierząt i ludzi jako produkt przemiany białek

 

Zastosowanie:

Ø       jako półprodukt w syntezie środków leczniczych i mas plastycznych

Ø       jako nawóz azotowy

 

 

 

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • rumian.htw.pl
  •  
     
    Linki
     
     
       
    Copyright © 2006 Sitename.com. Designed by Web Page Templates