X

Analiza wina i inne

Strona startowa
Analiza wina i inne, Kurs Sommelierski
 
[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Wybrane zagadnienia technik degustacji wina oraz problemów możliwych do wychwycenia w trakcie degustacji.

Agnieszka Wyrobek, publikacja na  www.kurdesz.pl

Analiza wzrokowa

Degustację zaczynamy od analizy wzrokowej. Już ten etap może dostarczyć nam wielu bardzo istotnych informacji na temat wina. Wiek, sposób produkcji, zawartość alkoholu to tylko niektóre z nich. Jak? Już tłumaczę.

Po pierwsze chwytamy kieliszek za nóżkę, nigdy za czaszę! To nie winiak, który trzeba ogrzewać ciepłem rąk. Zakładamy, że wino zostało podane we właściwej temperaturze. Zwracając kieliszek w stronę światła oceniamy jego przejrzystość. Błyszczące, krystalicznie przejrzyste wino było na pewno filtrowane. Opalizujące może sugerować , że ten zabieg został pominięty w celu zachowania bogactwa aromatycznego. Może jednak być też świadectwem anomalii. Osad na dnie raczej nie jest dobrym znakiem.(Ten ostatni nie zawsze postrzegany jest jako wada, ale o tym innym razem)

Połysk wina czyli to, w jaki sposób wino odbija światło, czasem określany jest również mianem świetlistości. Dostarcza on wstępnych wiadomości na temat kwasowości wina, ponieważ wina błyszczące są najczęściej bardziej kwaśne, niż te matowe.

Kolor wina dostarcza nam wiadomości na temat jego wieku, rodzaju winogron i sposobu produkcji. Wina “białe” mogą ,wraz z wiekiem, przyjmować kolor od prawie bezbarwnego z zielonkawym odcieniem, przez słomkowy, złoty itd, aż do bursztynowego, czy wręcz kasztanowego. Czerwone z kolei, od fioletu, przez czerwień do brązu.

Zwłaszcza w przypadku win czerwonych istotna jest intensywność koloru. Słaba, może być oczywiście zamierzonym efektem stosowania takich odmian jak np Pinot noir, czy Cabernet franc, ale często wynika z niewystarczającej dojrzałości owoców, która z kolei wymusza skrócenie okresu maceracji i tym samym ogranicza ekstrakcję barwników. W uproszczeniu, jasne wina najczęściej nie nadają sie do długiego przechowywania. Oczywiście bardzo ciemna “szata” wina nie jest gwarancją, że jest ono wyjątkowo wysokiej jakości i że może być przechowywane przez dziesięciolecia, na to składa się jeszcze kilka innych czynników.

Ważnym źródłem informacji jest kolor wina na brzegu menisku, na zetknięciu ze szkłem kieliszka.jeśli wino jest czerwone, ale na brzegu widoczzne są jeszcze fioletowe refleksy, to znaczy, że jest jeszcze młode, ceglaste sugerują, że wino osiągnęło już swoje apogeum i nie powinno się go przechowywać zbyt długo, bo raczej straci na jakości niż zyska. Zdarzają się oczywiście wina, które powinny być wypite bardzo młode i ceglaste refleksy świadczą o zbyt długim przechowywaniu. (np Beaujolais nouveaux i wszystkie inne vins primeur)

Pienistość? To też istotna cecha. O ile obecność banieczek gazu jest czymś oczywistym w przypadku win musujących, to w winach “spokojnych” świadczy o zbyt wczesnym zabutelkowaniu, bądź powtórnej fermentacji w butelce. Bardzo ważna jest wielkość banieczek gazu ( generalnie im mniejsze, tym lepiej) i ich regularność ( degustację win musujących omówimy osobno).

Na koniec sprawdzamy czy wino “płacze” To określenie lepkości wina. . Polega na zamieszaniu wina w kieliszku i obserwacji w jaki sposób spływa ono po ściankach. Jeśli tworzą się “łzy”, oceniamy jak szybko się one tworzą i jak szybko spływają. Jest to pewnego rodzaju wyznacznik jakości, bo prawie każde wybitne wino tworzy duże, powoli spływające “łzy”, zaś w prostych winach stołowych najczęściej wcale ich nie widać. Świadczą one głównie o zawartości alkoholu, glicerolu (nadającemu winu krągłości) i ewentualnie cukru. Uwaga, brak łez może być spowodowany nie tylko jakością wina ale i np śladami detergentu w kieliszku, nie należy więc wina od razu przekreślać jeśli nie będzie “płakało”.

Analiza węchowa i smakowa, potwierdzą (bądź nie) nasze domysły.

Przykładowe słownictwo analizy wzrokowej win spokojnych ( nie musujących):

Przejrzystość: mętne, opalizujące, przejrzyste, krystaliczne, z osadem lub bez

Połysk: błyszczące, matowe

Kolor:

typ wina

kolor

uwagi

białe

prawie bezbarwne

wino bardzo młode, nowoczesne techniki produkcji – całkowita ochrona przed utlenianiem, winifikacja w kadzi.

jasnożółte z zielonkawym połyskiem

wino młode lub bardzo młode, fermentacja i dojrzewanie w kadzi.

słomkowe

wino dojrzałe, możliwe dojrzewanie w beczce.

złote

miodowe

bursztynowe

miedziane

stare wino

kasztanowe

brązowe

utlenione, zbyt stare

 

 

Intensywność koloru: blade, jasne, lekkie, średnie, intensywne, ciemne, głębokie



Lepkość wina ( płynność): łzy obecne, tworzące się szybko (powoli), spływające szybko (powoli) po ścianach kieliszka, grube łzy,ciężkie drobne, cienkie, lekkie, brak łez

 

Wady wina rozpoznawalne w czasie analizy wzrokowej

Czasem, na szczęście nieczęsto, zdarza się, że po nalaniu wina do kieliszka stwierdzamym że coś w nim pływa, wino jest mętne albo nieoczekiwanie się pieni, generalnie coś z nim nie tak. Nasza wina, czy producenta? A może pośrednik nawalił? Siebie możemy winić tylko za utlenienie, ewentualnie wystawienie na działanie promieni słonecznych, co z resztą na jedno wychodzi. Co się stało?

.

 

.

 

 

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • rumian.htw.pl
  •  
     
    Linki
     
     
       
    Copyright � 2006 Sitename.com. Designed by Web Page Templates
       

    Drogi użytkowniku!

    W trosce o komfort korzystania z naszego serwisu chcemy dostarczać Ci coraz lepsze usługi. By móc to robić prosimy, abyś wyraził zgodę na dopasowanie treści marketingowych do Twoich zachowań w serwisie. Zgoda ta pozwoli nam częściowo finansować rozwój świadczonych usług.

    Pamiętaj, że dbamy o Twoją prywatność. Nie zwiększamy zakresu naszych uprawnień bez Twojej zgody. Zadbamy również o bezpieczeństwo Twoich danych. Wyrażoną zgodę możesz cofnąć w każdej chwili.

     Tak, zgadzam się na nadanie mi "cookie" i korzystanie z danych przez Administratora Serwisu i jego partnerów w celu dopasowania treści do moich potrzeb. Przeczytałem(am) Politykę prywatności. Rozumiem ją i akceptuję.

     Tak, zgadzam się na przetwarzanie moich danych osobowych przez Administratora Serwisu i jego partnerów w celu personalizowania wyświetlanych mi reklam i dostosowania do mnie prezentowanych treści marketingowych. Przeczytałem(am) Politykę prywatności. Rozumiem ją i akceptuję.

    Wyrażenie powyższych zgód jest dobrowolne i możesz je w dowolnym momencie wycofać poprzez opcję: "Twoje zgody", dostępnej w prawym, dolnym rogu strony lub poprzez usunięcie "cookies" w swojej przeglądarce dla powyżej strony, z tym, że wycofanie zgody nie będzie miało wpływu na zgodność z prawem przetwarzania na podstawie zgody, przed jej wycofaniem.